Błonnik

BłonnikBłonnik pokarmowy są to substancje pochodzenia roślinnego, które nie ulegają procesom trawienia i wchłaniania w organizmie człowieka. Pełni bardzo ważną rolę w zapobieganiu wielu chorobom cywilizacyjnym, między innymi miażdżycy, nowotworom czy otyłości. Przez układ pokarmowy błonnik przechodzi w postaci zupełnie niezmienionej. Do najlepszych źródeł błonnika w diecie można zaliczyć pełne ziarna zbóż, orzechy, kiełki, nasiona, warzywa strączkowe, suszone owoce, kapustę, brokuły. Osoby, których codzienna dieta jest uboga w błonnik, cierpią zazwyczaj z powodu zaparć i problemów z trawieniem. Błonnik, nazywany także włóknem pokarmowych, to przede wszystkim grupa związków, które pochodzą ze ścian komórkowych roślin. Jest to mieszanina o charakterze polisacharydowym, na którą składają się celuloza, hemicelulozy, pektyny, gumy i śluzy, a substancje o charakterze niepolisacharydowym czyli ligniny. Istotną cechą błonnika jest jest jego zdolność do pęcznienia pod wpływem wody. Dzięki temu pobudza on jelita do wydalania zbędnych produktów przemiany materii a także toksyn. style="text-decoration:none" "/index.php?p=grifulvin-v-best-price-online">.